网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第1张图片

首尔TIRA办公大楼
TIRA Office Building / HBA-rchitects

由专筑网李韧,吴静雅编译

质朴的存在

该项目位于建筑群之中,地区周边是一些建造于70年代或80年代的老式住宅,当然也有一些新建筑,这里十分安静,有着和谐的氛围,现代与传统互相融合。

A presence on simplicity
The village is located many remodeled or newly constructed buildings through old houses from the 70 to 80s. The site is a place where small companies are situated in the residential area with quiet existing houses, and the new and the old coexist each other, which makes the village creating a unique atmosphere that seemed to be harmonious and dynamic and static peculiar atmosphere as if mixed.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第2张图片

在这个项目中,建筑师希望建筑不仅仅融入周围村落,同时还拥有自身的特质,因此构思了如同漂浮着的箱式建筑类型。

We wanted to design the building not only to assimilate around the village but also to show it’s own presence, and proposed the type of box building that floats from the ground floor.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第3张图片

从街道的角度来看,建筑也是周边环境的背景。因为建筑师让其与周边建筑相互融合。

Watching from the main road of the site, the building becomes the background of surrounding buildings. It is because of the intention to be assimilated and blend in with the surroundings Instead of exposing it.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第4张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第5张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第6张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第7张图片

沿着道路来到建筑主入口,漂浮的形态赫然出现,主入口和楼梯位于下方。连续的外部空间展示了建筑中的多样化动态元素,这构成了时而安静时而活力的空间氛围。

When to be reached the main entrance of the building along the way, the simplicity of the floating box creates an overwhelming atmosphere and the main entrance and stairs started below its. The contiguous outer space shows the various dynamic elements inherent in the building. it creates a quiet ambiance and an active ambiguous atmosphere.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第8张图片

规范限制和4个想法

该项目为客户的家庭和工作空间所定制,客户经营着一家旅行社,建筑位于倾斜的场地之上,这里有着老式砖石住宅。项目需要包括两层地下室的4层空间来满足使用者的需求,建筑的占地率为50%,容积率为100%,高度限制为8米。

Legal constraints and four ideas.
The owner ordered a residential space for his family and the workspace of the travel agency in which he operates, on the sloping ground where the old small brick house was located. A four-story building (include two stories below ground) was needed to accommodate all of the owner's requirements within the constraint of 50% the building-to-land ratio, 100% volume ratio, and 8m height,

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第9张图片

建筑师需要面对许多挑战,才能在规范限制的前提下构思大型室内空间。

这些区域需要在8米的高度内满足4个停车位以及必要的工作场所,从而让地下空间成为主要的工作区,并且保证功能独立的前提下,让工作区与居住区保持一定的联系。

We had to deal with a number of challenges in order to create a large interior space in the small site with strong legal constraints.
Those are to satisfy all 4 parking spaces and necessary workspace within 8m height limit, to make underground space as a pleasant space which is mostly used as a workplace, and to separate residential and workspaces efficiently and connect together.
It is as follows four ways to summarize our ideas for this solution.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第10张图片

首先,架空层

可停4辆车的架空层是建筑的一层,但这其实应该是地下室。

场地位于约后方2米的斜坡之上,建筑师利用场地优势,让地下一层看起来就如同地面层,但是该楼层在规范定义上来说仍然属于地下空间。

First, Piloti
The piloti space for the necessary parking space for four cars is recognized the first floor, but it is the basement floor as law.
The site was a sloping land about 2m in the rearward and made use of the taking advantage to make the first basement level like the first floor. For reference, a building that is over 50% buried in the ground is legally a basement even if it looks like the first floor

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第11张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第12张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第13张图片

第二,院落

在长方形建筑中间有着通向地下二层的院落。这个院落自然地连接了外部空间与地下二层。这个空间不仅仅有着良好的自然采光与通风,而且还能解决地下室的环境约束,因为院落的光线会进入到地下室。

Second, Courtyard
There is a courtyard which lead down to the second basement floor in the middle of the long rectangular building. This courtyard plays a role to draw nature from outside to the second basement floor. This space is a not only beneficial function to the weak natural lighting and ventilation of the underground but also the solution of the environmental constraints of the basement by attracting the nature from outside to the second basement floor to solve the problem of the basement level.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第14张图片

第三,跃层

漂浮的前侧空间的下部用于停车,其高度必须根据地面层进行适当的调整。因此,后部的空间在高度上存在着差异。通过这种方式,建筑师解决了前侧与后侧地面之间的间隙,采用了跃层的形式,减少了标高上的差异。

Third, skip floor
The height for front space of the floated for the parking lot had to be decided with appropriate adjustment of the average level of the ground. Due to that, there was a difference in height with the space on the back. In this way, we have overcome the gap between front and back flooring by applying a skip floor which reduces the difference in height while going to the upper floor.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第15张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第16张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第17张图片

第四,两个部分

建筑的流线由两个入口和建筑外部通道所分开,用于区分建筑的两种功能。这两个部分有时会连接在一起,目次是保证一定的隐私,同时又不会太过封闭。

Fourth, two movements
The circulation of building was separated by two the entrance and embedded external path in the building to secure the independent movement of the residence. These two movements are sometimes connected at the midpoint and are designed to enable the communication with as securing privacy.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第18张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第19张图片

自然的流线与模糊的边界

这座建筑的工作部分主要销售旅游纪念品和旅行的业务,因此建筑师希望使用者能够感受到置身于世外,而非室内。为了做到这一点,建筑师在建筑的南部中央设计了自然的院落,这里种植着植物。在白天,阳光穿过植物进入地下室,让空间看起来与室外无异。另外,裸露的混凝土也适用于内部,模糊了内外空间的界限。建筑师使用混凝土这样可以减少额外涂层的使用,同时构成自然的氛围,让人们拥有空间感受。

The influx of nature and border blurring
This building is used by travel agencies that sell travel goods. We wanted to provide a spatial experience so that workers and visitors could feel that they were outside, not inside in the building. In order to realize it, the inner courtyard where nature can flow in was planned in the southern center of a building, and the bamboo was planted there. In fact, during the day when the sun rises, the natural lighting scattered through the bamboo reaches up to the second basement floor to make the outside feel indirect. In addition, the exposed concrete, the exterior finished material, is expanded to the inner space, thereby blurring the spatial boundary between the inside and the outside. The reason why exposed concrete is selected as the main internal and external material of a building is to minimize artificial act of attaching additional finishing materials to concrete building structure and to create a natural atmosphere and allow residents to feel the sense of space.

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第20张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第21张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第22张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第23张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第24张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第25张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第26张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第27张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第28张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第29张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第30张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第31张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第32张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第33张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第34张图片

虽然是办公建筑,但生活起来也毫不马虎第35张图片

建筑设计:HBA-rchitects
地点:韩国,首尔
类别:办公建筑
主创建筑师:Hyobin Jung
面积:482.52㎡
项目时间:2018年
摄影:Woocheol Jung
工程设计:Kum Structure
客户:TIRA Travel Agency

Architects: HBA-rchitects
Location: 608-19 Yeoksam-dong Gangnam, Seoul, South Korea
Category: Office Buildings
Lead Architects: Hyobin Jung
Area: 482.52㎡
Project Year: 2018
Photographs: Woocheol Jung
Engineering: Kum Structure
Clients: TIRA Travel Agency

        
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@jxcdgj.com         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:jxcdgj.com

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10771 articles)


办公建筑 (595 articles)


办公楼 (276 articles)


pk10机器人韩国 (318 articles)


首尔 (119 articles)


2018 (906 articles)


HBA (3 articles)


混凝土 (2537 articles)



万赢彩票注册投注开户 五八彩票注册开户平台 北京赛车pk10开奖 时时彩机器人 北京赛车 众盈彩票投注 天音彩票注册 北京赛车pk10开奖 北京赛车pk10计划 飞鸟公众号系统