网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第1张图片

韩国Songjeong绘本木村公共设施
Songjeong Picture Book Village Public Facilities / studio MANI

由专筑网王沛儒,小R编译

来自建筑事务所提供的描述。韩国Songjeong绘本村项目包括一个广场、一座公交车站和一座游客中心的设计。当建筑师第一次和政府机关人员参观这个村庄的时候,正值立冬。虽然这个地方残破不堪,只能看见光秃秃的树木和损坏的公交车站,但是30户人家的房屋和老树使人们能够想象到春天的美丽景色。

Text description provided by the architects. Songjeong Picture book Village is a project to design a plaza, a bus stop and a visitor center in Songjeong Village, a small town in South Korea. It was the beginning of winter when we first visited the village with officials. Although the site was dilapidated with the bare trees and damaged bus stop, the simple houses of 30 families and the old trees made it possible to imagine the beautiful scenery of springtime.

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第2张图片

三个场景

建筑师环视了整个村庄,确定了三个景点,“远观”是村堂的景色,“近观”是靠近广场的风景,“内观”是广场内的景色。如何处理这三个场景能够决定整个空间的价值。建筑师认为,不应该破坏山形土地,并以此为前提创造独特的风景,项目的场地似乎在向地平线延伸。

Three sceneries
We looked around the entire village and read three sceneries: "Far away view" a scenery from the village hall, "Nearby view" a scenery when approaching the plaza and "Internal View" a scenery inside the square. How to manipulate those three sceneries would determine the value of the space. I thought it was right to build a place without harming the unique scenery created by the hill-shaped land which seemed to run toward the horizon.

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第3张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第4张图片

像一个个体

现在的广场配置的长凳和桌子都是用劣质的胶合板和混凝土制成的,居民会抱怨这里空间有限,而且缺乏照明。于是,建筑师决定扩大广场,并将分散的功能以简单的方式结合起来,高于地平面的部分会成为长椅、舞台、公告板等功能构件。这就像头部、胳膊和腿一样,构成完整的个体。

One single body
The existing plaza was furnished with shoddy benches and tables made by plywood and concrete and the residents complained of confined space and lack of lighting. We decided to expand the plaza and to combine the dispersed functions that were playing in a crude manner. The land itself would rise up and become benches, stages, a bulletin board and etc. It is like the head, arms and legs grow from one body and function as a whole.

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第5张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第6张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第7张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第8张图片

来自大自然的材料

基于从地面上升部分的设计理念,从土壤中提取的粘土制成的砖和木材成为项目的主要材料,其中还有一部分采用金属结构。虽然整个空间通过砖来实现整体感,但为了避免单调,建筑师也采用了各种堆砌和接缝的方式。

Materials from nature
Based on the design concept of rising from the ground, wood and clay bricks from the soil became the main materials and metal were added for the structure. While the entire space was built with bricks to achieve the wholeness, various ways of pile-ups and joints were applied to keep it from becoming monotonous.

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第9张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第10张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第11张图片

一个屋檐下的两个空间

建筑师把广场的地砖延伸到公交车站和游客中心,通过这样的方式让人们感受到其完整性。游客中心的室内空间同时也作为居民绘画和书籍的展厅,而公交车站则被规划为一个室外场所。这两个空间被同一个屋顶连接,在必要时可以相互承担彼此的功能。

Two spaces under one roof
We dragged the brick carpet of the plaza to the bus stop and visitor center to tell the whole thing was a single facility. The visitor center which also serves as a gallery for paintings and books by residents is an indoor space, while the bus stop is planned as an outdoor space. The two are tied by one roof so that they can cover each other's functions when necessary.

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第12张图片

通过习惯而形成的场所感

整个空间略微空旷,看起来有着谦卑的形态。填补空间的是居民的日常使用和游客的活动。这个故事始于村庄里长者的记忆,人们想象着这些记忆日益增加,最后成为一本完整的书。每一个人的生活都成为历史,使这个地方变得独一无二。

The sense of place completed by usage
The whole space is emptied rather than filled and it takes a humble attitude rather than flaunt. What fills the empty space is the daily use of residents and the events for visitors. This story began with the memory of village elders. We imagine that every single day is stacked up and finally become a complete book. Every single person's life builds up into history and it makes the place unique.

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第13张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第14张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第15张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第16张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第17张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第18张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第19张图片

在无时间限制的空间里留下我们生活的痕迹第20张图片

建筑设计:studio MANI
项目地点:韩国
面积:27.0平方米
时间:2017年
主创建筑师:Yoenjae Joen
设计团队:Yoenjae Joen
客户:韩国工艺与设计基金会
工程设计:Chungwoo ENG

Architects: studio MANI
Location: Buyeo, South Korea
Area: 27.0 m2
Year: 2017
Photographs: Yusub Song
Manufacturers: Autodesk, Trimble
Lead Architect: Yoenjae Joen
Design Team: Yoenjae Joen
Clients: Korea Craft & Design Foundation
Engineering: Chungwoo ENG

15.jpg (305.18 KB, 下载次数: 10)

15.jpg

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@jxcdgj.com         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:jxcdgj.com

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11344 articles)


公共设施 (14 articles)


广场 (107 articles)


公交站 (3 articles)


游客中心 (50 articles)


韩国 (325 articles)


2017 (879 articles)


砖材 (84 articles)


金属 (607 articles)



送彩金彩票网 足彩送彩金 博讯赛车机器人 微信群算账机器人 免费送彩金的娱乐网 专属链接送彩金 博彩送彩金38元 欢乐谷送彩金活动 彩票大赢家 博彩送彩金全讯网